Nieuws – Diëtistenpraktijk Weet & Eet

Nieuws

Voedingnu.nl - RSS website Voedingnu.nl - RSS website

  • De praktijk van Anita Vlak: ‘Eetstoornissen moet je multidisciplinair aanpakken’
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Ze studeerde levensmiddelentechnologie, maakte daarna een grote reis en wist toen dat ze meer met mensen wilde werken. Weer in Nederland volgde ze daarom de studie diëtetiek aan de HAN in Nijmegen. Weer ging ze op reis. ‘Precies een jaar, noem een land en negen van de tien keer ben ik er geweest.’ In 2011 kwam ze terug en vond meteen een baan bij Co-eur, een multidisciplinair behandelcentrum voor mensen met een eetstoornis en daaraan gerelateerd (ernstig) overgewicht. […]

  • App neemt twijfels over voeding voor zwangeren weg
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Speciaal voor zwangere vrouwen heeft het Voedingscentrum een nieuwe app ontwikkeld: ZwangerHap. In deze gratis app kun je snel en makkelijk opzoeken of je een product wel of beter niet kunt eten tijdens de zwangerschap. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 2. […]

  • Onderzoek naar hersenactiviteit kan eetgedrag voorspellen
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Met MRI-scanners kunnen de onderzoekers van het Donders Instituut diep in de hersenen kijken. Daarin zien ze hoe voedselstimuli de beloningscentra beïnvloeden. Esther Aarts heeft haar eigen onderzoeksgroep Food & Cognition in het instituut. Ze is ook de trekker van het onderzoeksprogramma met dezelfde naam waar meer dan vijftig onderzoeksgroepen, bedrijven en organisaties in participeren. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 2. […]

  • Het predicaat biologisch alleen is niet meer voldoende
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Op de beurs voor biologische producten Biofach die in februari voor de dertigste keer werd gehouden, stond het thema gezondheid dit jaar centraal. Tijdens het aanpalende congresprogramma gingen voedingsdeskundigen in op de vraag of biologische producten gezonder zijn dan reguliere. Ook werden tijdens de beurs in Neurenberg de nieuwste cijfers rond de consumptie van biologische voedingsmiddelen gepresenteerd. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 2. […]

  • Op zoek naar de juiste balans tussen eiwitinname en spierbehoud
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Succesvol en gezond ouder worden, daar draait het velen om, zowel in de klinische praktijk als daarbuiten. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is een gezonde spierfunctie. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 2. […]

  • Goedlopende biologische klok zorgt voor metabole gezondheid
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Insulineresistentie (ongevoeligheid) is het belangrijkste mechanisme bij het ontwikkelen van diabetes type 2 (het type dat vroeger ouderdomssuiker genoemd werd). Een mis-match tussen het biologische-kloksysteem en ons dagelijkse slaap-waakritme is daar mogelijk een belangrijke oorzaak van. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 2. […]

  • Het is weer zomertijd, leve de wintertijd
    on 1 januari 1970 at 00:00

    De zomertijd is weer ingegaan. Ik heb van de tweejaarlijkse tijdwisselingen eerlijk gezegd nooit zo’n last, maar ik ken veel mensen die het erover hebben er wel hinder van te ondervinden, klagen is een te groot woord. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 2. […]

  • Voeding Nu 2 (2019)
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Bent u online abonnee van Voeding Nu? Lees hieronder dan het complete nummer. […]

  • Plaats jij E-nummers ook in hokjes?
    on 1 januari 1970 at 00:00

    E-140, E-161d, E-440, E-296, E-330… Een blik op de achterkant van ons pak amandelmelk of wraps wekt steeds vaker irritatie en angst op: ‘Waarom zoveel rotzooi in ons voedsel?’ Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 1. […]

  • Kraanwater is lekkerder dan mineraalwater
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Tilburg heeft het lekkerste kraanwater van Nederland. Dat blijkt uit de Gouden Kraan verkiezing, georganiseerd door KRNWTR. In de Beurs van Berlage in Amsterdam proefden en stemden het publiek en de jury over kraanwater uit twintig grote Nederlandse steden. […]

  • De passie van: NAV-lid Annet Roodenburg
    on 1 januari 1970 at 00:00

    ‘Voedingskundigen moeten niet bang zijn voor discussie of wantrouwen’, aldus NAV-lid Annet Roodenburg. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 1. […]

  • Beweeg- en voedingsinterventie voor basisschoolkinderen
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Een groot deel van de Nederlandse kinderen voldoet niet aan de richtlijnen met betrekking tot de hoeveelheid beweging en gezonde voeding. De bottom-up-aanpak van het KEIGAAF-project moet dit veranderen. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 1. […]

  • Duurzaamheid mag niet te veel kosten
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Hoewel Nederlanders zich zorgen maken over klimaatverandering, vinden ze het niet makkelijk met het leveren van een bijdrage aan een beter klimaat. […]

  • De praktijk van Marloes Aanstoot en Lysanne Bekker: 'We vullen elkaar goed aan'
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Marloes Aanstoot en Lysanne Bekker startten tegelijk met de studie Voeding en Diëtetiek aan de HAN in Nijmegen. Ze komen beiden uit Arnhem. Het klikte meteen in het eerste jaar. De reis naar Zuid-Afrika die ze na hun afstuderen maakte, bleek de start van een eigen praktijk met z’n tweeën. Naast vriendinnen en reispartners, zijn ze nu ook businesspartners. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 1. […]

  • Voedingscentrum introduceert de Eetwissel: Met kleine stapjes opschuiven naar gezond en duurzaam eten
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Het Voedingscentrum start een brede publiekscampagne op televisie, social media en online, waarmee de Eetwissel wordt geïntroduceerd. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 1. […]

  • Analyse van sport-apps met expertpanel-benadering
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Om te bepalen of sport-apps een toegevoegde waarde hebben in de begeleiding van recreatieve sporters, is het noodzakelijk te kijken of de kwaliteit van deze apps voldoende is en welke app-kenmerken hier het meest aan bijdragen. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 1. […]

  • Danseres en diëtiste Karin Lambrechtse: 'Je moet afvallen, anders halen we je uit de voorstelling'
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Ze trainde als tiener in de topsporthal met Epke Zonderland in Heerenveen, als turnster, maar stapte al vrij snel over naar jazzdans sport waarin ze Nederlands kampioene werd. Toen ze een voorstelling van het Nederlands Danstheater (NDT) zag, was ze vrijwel meteen verkocht aan dans. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 1. […]

  • Glutenveilige tarwe stap dichterbij door CRISPR-Cas9-techniek
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Onderzoekers van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) zijn bezig met het ontwikkelen van een glutenveilige tarwe door het gebruik van CRISPR-Cas9. Voor producenten van glutenvrije producten belooft dit een vooruitgang in de vereenvoudiging van het productieproces. […]

  • Producten onder de loep: Jackfruit, de rijzende ster onder de vleesalternatieven
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Op de grootste beurs van Europa voor biologische voeding, die in februari in Nürnberg plaatsvindt, wordt een aparte lezing aan jackfruit gewijd: hype of blijvertje? Op de Horecava in Amsterdam van afgelopen maand sprak een exporteur van Aziatische producten zijn verbazing uit over de snel toegenomen vraag ernaar in Nederland. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 1. […]

  • Coca-Cola reageert op kritiek Paul Blokhuis: 'Wij steunen eenduidige etikettering
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Staatssecretaris Paul Blokhuis liet op niet mis te verstane wijze weten niets te zien in het voedselkeuzelogo van Coca-Cola. Na een lange radiostilte laat het frisdrankconcern van zich horen. Ook Coca-Cola is net als Blokhuis, één van de sprekers op het Food Future Event op 9 april, voorstander van een gemeenschappelijk voedselkeuzelogo. […]

  • Professor Frank Devlieghere: 'Niets mis met bewerken van voedsel'
    on 1 januari 1970 at 00:00

    De laatste jaren verkondigen steeds meer foodbloggers en andere kritische partijen het verhaal dat bewerkt voedsel, ofwel processed foods danwel ultra-processed foods, per definitie slecht zijn voor de mens. Zelfs het Vlaams Instituut Gezond Leven adviseert bij de Voedingsdriehoek: vermijd ultrabewerkte voeding. Veel te kort door de bocht, vindt de Belgische voedingswetenschap. Dit artikel is verschenen in VMT 1 van 25 januari 2019. […]

  • E-nummers: Voor, tegen of iets er tussenin?
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Als ik aan mensen vertel dat ik een voedingsmiddelentechnoloog ben, is er steevast één vraag die me gesteld wordt: Wat vind jij nou eigenlijk van al die E-nummers? Een lastige vraag. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 1. […]

  • Recensie Het slanke brein
    on 1 januari 1970 at 00:00

    In haar boek Het slanke brein, dit jaar door uitgeverij Kosmos uitgebracht en een heruitgave van het eerder verschenen Op dieet? Doe normaal!, legt psychologe Heleen Ligtelijn uit dat er voldoende kennis van voeding en eetgedrag nodig is om blijvend af te kunnen vallen en gezonder te eten. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 1. […]

  • Knorr en Wereld Natuur Fonds: vijftig plantaardige voedingsproducten die voedselsysteem verbeteren
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Het Wereld Natuur Fonds (WWF) en Knorr presenteerden 'The Future 50 Foods' als bijdrage aan het verbeteren van het voedselsysteem . The Future 50 Foods is een lijst van vijftig plantaardige voedingsmiddelen waar mensen van kunnen leven en waar de planeet niet meer beschadigd door wordt. […]

  • Brain-studie: De invloed van voeding op ADHD onderzocht
    on 1 januari 1970 at 00:00

    ADHD is een ernstige stoornis waardoor kinderen belemmerd worden in hun ontwikkeling. Een van de alternatieve behandelmethodes is voeding. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 1. […]