Nieuws – Diëtistenpraktijk Weet & Eet

Nieuws

Voedingnu.nl - RSS website Voedingnu.nl - RSS website

  • NAV-publicatieprijs naar artikel over gecombineerde leefstijlinterventie SLIMMER
    on 1 januari 1970 at 00:00

    De Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen reikt elk jaar aan een van haar leden een zogenoemde publicatieprijs uit voor de beste publicatie op voedingsgebied. Dit jaar werd de prijs uitgereikt tijdens het NAV-najaarsforum in Se7en in Utrecht. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 7. […]

  • Europees Parlement stemt in met transparantere voedselregels
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Het Europees Parlement heeft een bindend voorstel om de Europese voedselwetgeving transparanter te maken afgelopen dinsdag gesteund tijdens een zitting in Straatsburg. Het voorstel moet de veiligheidsbeoordeling van ‘gevoelige substanties’ als pesticiden en genetisch gemanipuleerd voedsel opener en betrouwbaarder te maken. […]

  • Vitamine D: Verrijking van voedingsmiddelen kan tekorten tegengaan
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Een tekort aan vitamine D komt vaak voor en heeft mogelijk negatieve effecten op botten en spieren. In het hier besproken artikel worden de rationale en een plan van aanpak besproken voor het verbeteren van de vitamine D-status in de algemene bevolking door verrijking van voedingsmiddelen met vitamine D. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 7. […]

  • Petitie ‘Snoep & frisdrank de schoolkantine uit’
    on 1 januari 1970 at 00:00

    De Nederlandse Vereniging van mondhygiënisten (NVM) roept ouders op om de petitie ‘Snoep & frisdrank de schoolkantine uit’ te ondertekenen. […]

  • Persoonlijk voedingsadvies in de supermarkt
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Het project Personalized Nutrition and Health wordt uitgevoerd door TNO en Wageningen University and Research met een aantal private partijen. Doel van het project is te achterhalen hoe individuen geholpen kunnen worden bij het maken van goede voedingskeuzes. In 2017 is een onderzoek uitgevoerd bij twee supermarktfilialen waarbij persoonlijk voedingsadvies voor lager opgeleiden getest is op effectiviteit, haalbaarheid en waardering. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 7. […]

  • EFSA moet onderzoeken sneller publiceren
    on 1 januari 1970 at 00:00

    De commissie Milieu en Gezondheid van het Europees Parlement wil dat de European Food Safety Agency (EFSA) sneller hun onderzoeken publiceert zelfs nog voordat een product op de markt mag komen. Een meerderheid van de commissie (43 voor, 16 tegen) stemde voor dit voorstel. […]

  • Sinterklaasomzet supermarkten hoger dan vorig jaar
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Supermarkten maken een record omzet in de week voor Sinterklaas. CBL meldt dat de supermarkten een omzet draaien van 754 miljoen euro. Dit is een toename van 5,4 procent ten opzichte van 2017. Vorig jaar werd er een omzet gedraaid van 715 miljoen euro. […]

  • Evaluatie Mijn Eetmeter: Gebruikers zijn zeer positief
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Sinds 2009 biedt het Voedingscentrum aan consumenten online Mijn Eetmeter aan, een eetdagboek waarin je dagelijks invult wat je eet en drinkt. Eind 2017 en begin 2018 heeft het Voedingscentrum een kwalitatief en kwantitatief gebruikersonderzoek laten uitvoeren. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 7. […]

  • Consumptie 100% sinaasappelsap leidt niet tot verhoogd risico op diabetes type 2
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Het drinken van een 250 ml verse sinaasappelsap per dag leidt niet tot een verhoogd risico op diabetes type 2. Dit blijkt uit een recent epidemiologisch onderzoek van het Center for Chemica l Regulation and Food Safety. […]

  • Fabrikanten geven eigen interpretatie van gezond snacken (SIAL)
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Nederlanders eten te weinig groente, fruit en vezel. Daarentegen consumeren ze juist te veel suiker en zout. Op ’s werelds grootste voedingsmiddelenbeurs Sial, die plaatsvond van 21 tot en met 25 oktober in Parijs, spelen fabrikanten hierop in door tussendoortjes te presenteren met meer groente, fruit en vezel en juist minder suiker, zout en vet. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 7. […]

  • De praktijk van Sofie De Laet: 'Doe maar normaal en ga voor de middenweg'
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Sofie De Laet runt twee praktijken, net over de Nederlandse grens, in het Belgische Turnhout en Dessel. In Dessel heeft ze sinds dit jaar voor het eerst haar geheel eigen praktijk, waarin ze drie dagen per week werkt: De Groepspraktijk. In Turnhout is ze als diëtiste gelieerd aan een huisartsenpraktijk en werkt ze een dag per week op een hogeschool voor sport en bewegen. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 7. […]

  • Zetten de maatregelen in het nieuwe Preventieakkoord zoden aan de dijk?
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Naar verwachting wordt deze vrijdag het nieuwe Preventieakkoord bekend gemaakt. In dit Preventieakkoord legt het ministerie van VWS samen met maatschappelijke organisaties en bedrijven maatregelen vast om gezondheidsproblemen aan te pakken. Het gaat daarin om drie hoofdonderwerpen: overgewicht, alcoholgebruik en roken. Een aantal zaken van het akkoord lekte vorige week al uit. Voeding Nu vroeg drie diëtisten om hun meningen rond het aandachtsgebied overgewicht. […]

  • De passie van: NAV-lid Hinke Haisma
    on 1 januari 1970 at 00:00

    ‘Mensen moeten met een andere bril naar de groei van kinderen kijken’, aldus NAV-lid Hinke Haisma. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 7. […]

  • 50 jaar onderzoek in de Zevenlanden studie
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Vijftig jaar voedingsonderzoek in de Zevenlanden studie heeft duidelijk gemaakt dat op populatieniveau traditionele Mediterrane voedingspatronen en gezonde koolhydraten en vetten gepaard gaan met een verlaagd risico op hartinfarcten. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 7. […]

  • BMI van kinderen is sterk geassocieerd met heupaandoening SCFE
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Hoe hoger de BMI van een kind, hoe groter het risico op de heupaandoening Epifysiolyse (SCFE). Kinderen met morbide obesitas hebben een bijna 20 keer zo groot risico op het ontwikkelen van deze aandoening dan kinderen met een gezond gewicht. Dat komt naar voren uit de studie Childhood Obesity en Slipped Capital Femoral Epiphysis die verschenen is in Pediatrics. […]

  • Weggegooid geld
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Voor dit nummer was ik op bezoek bij een diëtiste in België om te praten over haar praktijkvoering. Daar speelt soortgelijke problematiek als in Nederland onder de diëtisten: de lage (financiële) waardering en de beperkte vergoedingen door zorgfondsen. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 7. […]

  • Kant-en-klare stampotten meestal te zout
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Slechts drie van de 46 door Questionmark onderzochte kant-en-klare stamppotten voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum van 2 gram zout per maaltijd. Negentig procent van de beoordeelde stamppotten is te zout. Het goede nieuws is dat ruim 65 procent van de stamppotten met vlees in het Nederlandse supermarktschap het keurmerk voor 1 ster Beter Leven mag voeren. Een en ander blijkt uit de zogenoemde stamppotwijzer van Questionmark. […]

  • Voeding Nu 7 (2018)
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Bent u online abonnee van Voeding Nu? Lees hieronder dan het complete nummer. Met dit keer aandacht voor gezond snacken, Mijn Eetmeter en de Zevenlanden studie. […]

  • Zorgen over onze gezondheid, granen en ons dagelijks brood (deel 2)
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Met het onderzoek ‘Well on Wheat?’ (WoW?) is getracht antwoord te vinden op de vragen bij wie, wanneer, hoe en waarom tarwe kan leiden tot gezondheidsklachten. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 6. […]

  • Patiënten bedanken hun verpleegkundige en arts met groentepakket
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Vandaag, Wereld Diabetes dag, 14 november, krijgen 150 verpleegkundigen en huisartsen die patiënten met Diabetes type 2 hebben begeleid tijdens het programma een groentepakket aangeboden. De zorgprofessionals hebben volgens Stichting Voeding Leeft een grote rol gespeeld bij de leefstijl verandering van deze patiënten. […]

  • Mannen zijn milieubelastender dan vrouwen
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Mannen tussen de 19 en 50 jaar veroorzaken met hun voedingsgedrag per dag bijna een kilo meer uitstoot van koolstofdioxide dan vrouwen. Eten volgens de Schijf van Vijf zou helpen, zo kwam naar voren op de bijeenkomst Plantaardige Voeding van Voeding Nu die op 2 oktober plaatsvond in Almere en bezocht werd door zo’n 70 voedingsprofessionals. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 6. […]

  • Ngo-campagnes zetten verminderen vleesconsumptie op maatschappelijke agenda
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Vleesvervangers zijn in: het ene na het andere bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie lijkt met vegetarische en varianten producten te komen. Onderzoeks- en adviesorganisatie SigWatch voorspelt aan de hand van haar data een naderend ethisch omslagpunt in de consumptie van vlees, waarbij de consument zich tegen vlees gaat keren. […]

  • NBC: ‘Prijs brood gaat omhoog’
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Volgens het Nederlands Bakkerij Centrum gaat de prijs van brood de komende maanden met zeven tot tien procent omhoog. Een hogere btw en de droogte van afgelopen zomer zijn daar mede debet aan […]

  • Media-aandacht voor diabetesonderzoek geanalyseerd: overdrijving ligt op de loer
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Nieuwe behandelingen voor diabetes zijn volop in het nieuws. Onderzoek daarnaar is natuurlijk zeer belangrijk. Deskundigen maken zich echter wel zorgen over de manier waarop erover wordt geschreven in de media. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 6. […]

  • Voeding als add-on-behandeling bij (chronische) ziekten
    on 1 januari 1970 at 00:00

    Volgens het RIVM hebben meer dan 6 miljoen Nederlanders een chronische aandoening. Als MDL-arts zie ik een stijging van patiënten met een chronische darmaandoening. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 6. […]