Online Ontbijtmeter leert kinderen gezonder ontbijten – Diëtistenpraktijk Weet & Eet

Online Ontbijtmeter leert kinderen gezonder ontbijten

ontbijten

Om kinderen te leren wat een gezonde start van de dag is, heeft Wageningen University & Research in samenwerking met het Nationaal Schoolontbijt en Kenmerk Educatief een online Ontbijtmeter ontwikkeld. Een lesmethode waarbij kinderen individueel feedback krijgen op hun ontbijtgedrag.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat ontbijteducatie het kennisniveau van kinderen verhoogt en de kwaliteit van het ontbijt verbetert. Recent onderzoek uitgevoerd in 2016 onder 267 basisschoolleerlingen uit groep 5 en 6 in Rotterdam, Tilburg en Arnhem heeft ook gekeken welke lesmethode het beste werkt om het ontbijtgedrag van leerlingen te verbeteren.

Verschillende lesmethoden

In totaal zijn drie verschillende lesmethoden getoetst. Ten eerste een traditionele, klassikale les met een centrale presentatie en opdrachten. Daarnaast een lesmethode met filmpjes van bekende rolmodellen die uitleg geven over gezond ontbijten. En tenslotte een aanpak waarbij kinderen hun eigen ontbijt invullen en daar individuele feedback op krijgen.

Individuele feedback

De kinderen boekten bij de individuele feedbackmethode de grootste vooruitgang in hun kennis over een gezond ontbijt en in hun ontbijtgedrag. Deze lesmethode is vertaald naar een ontbijtmeter, die nu online beschikbaar is en zowel op school als thuis op de desktop en tablet gebruikt kan worden. Â

TOP en TIP

Kinderen ontdekken met de Ontbijtmeter hoe gezond hun ontbijt is en hoe ze de kwaliteit van hun ontbijt kunnen verbeteren. Ze vullen zelf hun ontbijt van die dag in en bij de gemaakte keuzes krijgen ze steeds een TOP: wat gaat er goed? en een TIP: wat kan er beter? Voor de lagere groepen is er een eenvoudige versie van de Ontbijtmeter ontwikkeld

Referentie: http://www.voedingnu.nl