Wat kun je doen als je kind overgewicht heeft? – Diëtistenpraktijk Weet & Eet

Wat kun je doen als je kind overgewicht heeft?

bewegen200

Kinderen van ouders die overgewicht hebben, zijn vaker zelf ook te zwaar. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ook blijkt dat kinderen uit gezinnen met een laag inkomen en niet-westerse allochtone kinderen, vaker overgewicht hebben.

In 2015 had 12% van de kinderen van 4-12 jaar overgewicht.

“Dat baart ons wel zorgen,” zegt Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum. ”We willen ons graag inzetten om overgewicht bij kinderen te verminderen, maar alleen met voorlichting bereiken we helaas niet iedereen. We hebben de overheid, bedrijven en ouders zelf hard nodig om voor kinderen overal een gezonde omgeving te bieden: thuis, op school, op het sportveld, in het winkelcentrum en noem maar op.”

Wat kun je als ouder zelf doen?

Gezond gewicht

Als je kind op de basisschool zit, wordt hij regelmatig gecontroleerd door een schoolarts, die werkt voor de JGZ (Jeugdgezondheidszorg). Die houden bij hoe hij groeit in lengte, maar ook in gewicht. Maar buiten dat moet je als ouder zelf in de gaten houden hoe het gaat met je kind. Veel ouders meten en wegen hun kinderen regelmatig zelf, maar hoe weet je eigenlijk of je kind qua gewicht wel goed zit? Volg je je eigen gevoel of zegt dat niet altijd genoeg?Of je kind een gezond gewicht heeft kun je achterhalen met een simpele test: de Body Mass Index (BMI).

Referentie: Voedingscentrum